Ansikts-kjevesmerterEn del pasienter er plaget av smerter i ansikt og kjeveledd, smerter som ikke er relatert til tennene. Foruten selve kjeveleddet har smertene ofte sitt utspring i musklene i ansikt, hals og nakkeområdet. Det kan være vanskelig og tidkrevende å diagnostisere hvor plagene kommer fra. Det er derfor ofte nødvendig med flere spesialister i utredningen av slike lidelser.

Vi har et etablert samarbeid mellom spesialist i øre- nese- hals, røntgen, endodonti og spesialist i bittfunksjon. I fremstillingen av bittskinner er våre tannteknikere engasjert i behandlingen.

TMD/ kjeveleddslidelser:

Temporo- Mandibular- Disorders ( TMD ):
Felles betegnelse på kjeveleddslidelser. Kjeveleddet er komplekst oppbygd er festepunkt for mange muskler. Leddet er som andre ledd på mange måter. Inneholder en menisk/ bruskskive som underletter leddets bevegelse i leddhulen. Smerte og annet ubehag fra kjeveleddsområdet kan da ha utgangspunkt I noen av disse komplekse deler. Hos noen kan denne menisk bli forandret I form og endre posissjon slik at den låser kjeven. Noe som er smertefullt og kan hindre bevegelsen til underkjeven. Smerten kan også ha ren musklulær årsak uten noe skade på selve kjeveleddet. Som oftest er da årsaken tannpressing/ tanngnissing.

Snorker du, eller har pustestopp/ søvnapne, er det også vanlig å ha TMD problemer som følge av urolig og dårlig søvn.

Behandlingen varierer med årsaken, men statistisk sett går de fleste problem over innen 5 år. Det viktigste er å forebygge mere skade samt å lindre smerten. Til dette bruker vi en biteskinne, eller snorkeskinne, og sambehandling hos fysioterapeut. Smertestillende og betennelsesdempende er også effektive våpen I akuttfasen.

Utredningen består en omfattende undersøkelse. I det ligger en kartlegging av pasientens hverdag og livssituasjon, tidligere sykehistorie, undersøkelse av kjeveleddet og funksjon og ulike røntgenbilder.